Wat onthullen Arabische namen?

Wat zegt je naam nu over wie je écht bent? En is het mogelijk iemands identiteit te ontdekken uit de naam?

Mijn voornaam is een Franse naam, althans als die met een ‘e’ na de ‘J’ wordt geschreven. Mijn naam is afgeleid van de naam Johannes en mijn naam in het Arabisch is جنين dat foetus betekent of verwijst naar de Palestijnse stad Jenin.

Ok, maar wat zegt dit nu? Niet zo heel veel, ik ben ervan overtuigd dat mijn ouders mijn voornaam hebben gekozen omdat ze deze mooi vonden. Ik ben niet Frans en ook niet religieus.

In de Arabische wereld echter kan een naam veel zeggen over iemands identiteit of achtergrond:

  • Abdelkarim al-Tikriti: man, moslim met een Iraakse achtergrond, oorspronkelijk uit Tikrit.

In Arabische voornamen verwijst Abd (‘dienaar van’) gevolgd door 1 van de 99 beschrijvende namen van Allah (bijv. el Karim; de Genereuze) naar iemands Islamitische identiteit, net zoals dat het geval is wanneer een naam gevolgd wordt door een koppelteken en Eddien zoals bijvoorbeeld Badr-Eddien.

Dinsdag 04-06-2024

blog arabische namen
  • Umm Djamila: vrouw, heeft (nog) geen zoon maar een oudste dochter genaamd Djamila.

In de Arabische wereld wordt iemand in een informele setting naar zijn oudste zoon of oudste dochter vernoemd (als er geen zonen zijn) door Abu (vader van) of Umm (moeder van) gevolgd door de naam van de oudste zoon of oudste dochter.

  • Abu Yassin Mohamed ibn Hussein ibn Abdelaziz : man genaamd Mohamed, oudste zoon heet Yassin, de opa van Yassin heet Hussein en de opa van Mohamed heet Abdelaziz .

In de Arabische wereld word je vaak naar vader en grootvader vernoemd door Ibn (zoon van) te laten volgen door naam vader en grootvader.

Als ik Arabier was, zou ik mezelf Umm Lynn Janine bint Karl-Heinz Kipke noemen. Nu kom je daarmee al heel veel te weten over mij😊

Hoe zou jij heten als je Arabier was? Hieronder nog eens de instructies op een rijtje:

  1. Abu (vader van) of Umm (moeder van) + de naam van je oudste zoon of, indien je geen zoon hebt, je oudste dochter
  2. Je voornaam
  3. Ibn/bin (zoon van) of bint (dochter van) + de naam van je vader (+ bin/bint + grootvader)
  4. De plaats waar je vandaag komt: al-………i of je achternaam.